Niedomyte talerze zawsze pozostawią niesmak, zamiast niedosytu.

Odkąd Magda G. zaczęła rzucać we właścicieli restauracji brudnymi garnkami, konsumenci zaczęli zwracać uwagę na to, jak podawane są im zamówione dania. Choć w Polsce ciągle niewiele osób je poza domem, to na przestrzeni ostatnich lat daje się zauważyć znaczny wzrost tej formy „aktywności”. Coraz częściej na obiad do restauracji idzie się nie tylko w co trzecią niedzielę. Do tego, wspomniana Magda, udowadnia, że można zjeść dobrze i smacznie zarówno w restauracji, jak i w barze mlecznym czy w bistro. Warunkiem podstawowym jest zaopatrzenie takiego miejsca w dobrej jakości produkty i utrzymywanie nieskazitelnej czystości. Do tezy, że brudny talerz zepsuje smak najbardziej nawet wykwintnej potrawy, nie trzeba już nikogo przekonywać.

(Nie)smak.

Piękne menu oraz wystrój lokalu to pierwsze rzeczy, na które klient zwraca uwagę. Wydawać by się mogło, że skoro nie wchodzi na zaplecze, do kuchni to nie jest to istotne miejsce. Wiadomo, że rygorystyczne przepisy gastronomiczne wymuszają przyjęcie pewnych standardów, lecz w wielu miejscach wymaga to dużego nakładu pracy. Bardzo często zmywanie naczyń odbywa się ręcznie, pochłaniając tym samym dużo pracy. Jednocześnie trudno przy takiej formie zachować wysoką jakość wykonywanej pracy. Zakłada się, że naczynia są czyste i z takim założeniem trafiają na stół. Udaje się tak do czasu, aż obok konfitowanego udka z kaczki znajdzie się niepożądana pozostałość poprzedniego dania. Nie pomoże darmowy deser i przeprosiny samego szefa kuchni. Niesmak pozostanie.

Żeby było lepiej.

Żeby właścicielowi lokalu gastronomicznego oraz szefowi kuchni żyło się lepiej, konieczne jest wprowadzenie na zaplecze profesjonalnych urządzeń przemysłowych. Zdecydowanie pomocne w utrzymaniu czystości są zmywarki gastronomiczne. Urządzenia dedykowane do branży gastronomicznej, do lokali gastronomicznych. W zależności od rodzaju oraz ilości naczyń, możliwe jest wybranie bardzo dopasowanej do potrzeb maszyny. Zmywarki gastronomiczne mają ogromną przewagę nad zmywaniem ręcznym. Podstawową ich zaletą jest znaczne skrócenie czasu mycia. Jeden cykl trwa 3 – 5 minut, a krótki czas pracy to równocześnie oszczędność wody i energii. Po stronie obsługi pozostaje wyłącznie oczyszczenie naczyń z resztek jedzenia, reszta procesu przebiega automatycznie. Dostępne na rynku zmywarki gastronomiczne nie tylko poprawią jakość pracy, ale również dobrze wpłyną na wizerunek firmy.

 

Niedosyt.

Najnowsze technologie co rusz pojawiają się w kuchni. Takie cuda jak kuchnia molekularna, dania sous vide czy nawet jadalne folie, ciekawią i zachęcają do smakowania. Najnowsze technologie w kuchni to jednak nie tylko nowoczesne gotowanie. Inwestycja w dobre wyposażenie kuchni, w zmywarki gastronomiczne poprawiające jakość oraz komfort pracy, umożliwi podanie talerza pełnego wyśmienitego smaku. Po takim posiłku, klient z pewnością poczuje po prostu niedosyt i przyjdzie ponownie do ulubionej restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Why ask?